Nytt Naloxon-kit på gång i Storbritannien

Storbritanniens MHRA (det organ som ansvarar för licensiering av nya medicinska produkter i Storbritannien) har godkänt försäljning av en ny naloxon-produkt, Prenoxad.

Prenoxad är framtagen av Martindale och består av Naloxon, en kanyl och spruta som distribueras tillsammans med instruktioner och övrig användbar information.

Innan ett läkemedel kan säljas i Storbritannien, måste ett antal licenser få genomslag, detta kan såklart ta ett tag, men inte nödvändigtvis allt för länge.

Storbritanniens MHRA (det organ som ansvarar för licensiering av nya medicinska produkter i Storbritannien) har godkänt försäljning av en ny naloxon-produkt, Prenoxad.

Prenoxad är framtagen av Martindale och består av Naloxon, en kanyl och spruta som distribueras tillsammans med instruktioner och övrig användbar information.

Innan ett läkemedel kan säljas i Storbritannien, måste ett antal licenser få genomslag, detta kan såklart ta ett tag, men inte nödvändigtvis allt för länge.

De naloxon-kits som börjar säljas i UK är dock inte receptfria, som rapporterats tidigare, utan receptbelagda för användning av brukare och deras kamrater. Prenoxad är däremot den första licensierade naloxon-produkt avsedd för användning av personer utanför sjukvården.

Detta är ändå en stor seger för människor som använder droger och harm reduction-aktivister runt om i världen. Och förhoppningsvis dröjer det inte alltför länge innan Nalxon-kits finns att köpa receptfritt i både Storbritannien och Sverige.

SBF har tidigare gått ut med ett pressmeddelande (31 augusti 2012) gällande just Naloxon och varför medlet är så pass viktigt, uttdrag från meddelandet följer nedan.

SBF kräver i samband med Overdose Awareness Day att medlet Naloxon ska vara tillgängligt för människor som injicerar.

Trots Sveriges massiva insatser och kampanjande mot narkotika och kriminaliseringen av det egna bruket fortsätter det finnas en stor mängd människor som injicerar och/eller är beroende av opiater och opioider, vars rättigheter till hälsa och medicinsk hjälp och stöd måste garanteras.

När någon som använder narkotika försöker rädda livet på sin kamrat vid en överdos är det ingenting som belönas och beundras. För när ambulansen kommer så finns det en risk att då kommer också polisen och att det får negativa konsekvenser.

Det finns effektiva sätt att hindra överdoser av heroin, medlet Naloxon kan ges för att häva förgiftningseffekter av opiater, speciellt andningsdepression, och därmed rädda liv. SBF menar att när nu sprutbyten öppnar upp så finns ingen anledning att inte också överväga att se till att Naloxon finns tillgängligt för människor som injicerar narkotika. 

%d bloggare gillar detta: