Sprutrum i Danmark räddar liv

Danmark öppnade i höstas sitt första sprutrum i Köpenhamn, och redan har resultaten varit väldigt possitiva. Under det första halvåret har mer än 34 000 brukare använt rummet, vilket bland annat betyder att färre använder sina droger utomhus i området. Men rummet har också räddat liv, eftersom det alltid finns sjukvårdspersonal på plats har flera överdoser som mycket väl kunnat leda till överdoser förebyggts. Reslutaten har gjort så att mer ”fixrum” ska öppna runt om i Danmark.

Lyssna på SR´s reportage nedan

Danmark öppnade i höstas sitt första sprutrum i Köpenhamn, och redan har resultaten varit väldigt possitiva. Under det första halvåret har mer än 34 000 brukare använt rummet, vilket bland annat betyder att färre använder sina droger utomhus i området. Men rummet har också räddat liv, eftersom det alltid finns sjukvårdspersonal på plats har flera överdoser som mycket väl kunnat leda till överdoser förebyggts. Reslutaten har gjort så att mer ”fixrum” ska öppna runt om i Danmark.

Lyssna på SR´s reportage nedan

Lyssna: Injiceringsrum i Köpenhamn räddar liv, reportage av Jenny Sanner Roosqvist

%d bloggare gillar detta: