Integritetskränkande kontroller fortfarande vanligt inom substitutionsbehandling

I Frida Peterssons avhandling som presenterades den 8 mars på Göteborgs universitet menar hon bland annat att substitutionsbehandling är den enda vårdform rekommenderad av socialstyrelsen för personer med ett långvarigt opiatberoende.

Efter att ha studerat 3 substitutionsmottagningars verksamheter på djupet, kom hon fram till hur regelverk tolkas, tillämpas och legitimeras, hur klienter definieras och kategoriseras, samt hur personal förhåller sig till behandlingens vardagliga praktik. Som grund för sin analys har Petersson intervjuat både personal och klienter på mottagningarna, samt själv observerat.

Substitutionsbehandlingen omgärdas av ett omfattande regelverk där inskrivna utsätts för integritetskränkande kontroll och behandlingen kan avbrytas vid regelbrott, säger Frida Petersson. Mycket kanske pga av att frågan fortfarande är kontroversiell och omdebatterad i Sverige.

Inför studien har Frida intervjuat flera av SBFs medlemmar.

Tryck på bilden för att komma till sidan där du kan ladda ned PDF- filen, trevlig läsning!

Inför studien har Frida intervjuat flera av SBFs medlemmar.