Fallbeskrivning (Jonas)

Jonas är 26 år gammal och använder droger intravenöst. För 3-4 veckor fick han troligen i sig någon bakterie vid ett injektionstillfälle. Han hade inte tillgång till steril injektionsutrustning och använde en kanyl som han använt många gånger tidigare.

Några dagar senare fick Jonas feber och mycket ont i hjärttrakten. Då han nyligen hade kört omkull med en vespa så trodde han att han hade skadat revbenen vid det tillfället och att det var därför han hade ont. Han lät bli att kolla upp det. Febern steg och Jonas blev allt sämre. Hans flickvän ville att han skulle åka in till akuten men Jonas vågade inte på grund av att han är lyst av frivården och har en LVM-anmälan på sig.

Jonas är 26 år gammal och använder droger intravenöst. För 3-4 veckor fick han troligen i sig någon bakterie vid ett injektionstillfälle. Han hade inte tillgång till steril injektionsutrustning och använde en kanyl som han använt många gånger tidigare.

Några dagar senare fick Jonas feber och mycket ont i hjärttrakten. Då han nyligen hade kört omkull med en vespa så trodde han att han hade skadat revbenen vid det tillfället och att det var därför han hade ont. Han lät bli att kolla upp det. Febern steg och Jonas blev allt sämre. Hans flickvän ville att han skulle åka in till akuten men Jonas vågade inte på grund av att han är lyst av frivården och har en LVM-anmälan på sig.

Han hade över 40 graders feber och fortsatte att bli allt sämre. Tillslut låg han bara och kved utan att vara kontaktbar. När febern fortsatte att stiga började han yra. Den höga febern gjorde att han hamnade i någon form av delirium och fick kraftiga vaneföreställningar. Det var då som hans flickvän bestämde sig för att ringa till larmcentralen. Personen som svarade tog henne inte på allvar och ville först inte skicka någon ambulans. I parets lägenhet befann sig vid det här tillfället även en vän till Jonas och när han förstod att larmcentralen inte ville skicka någon bil blev han så upprörd att han ryckte åt sig telefonluren. Han förtydligade att det inte gick att få kontakt med Jonas och sa att han var på väg in i medvetslöshet. Larmcentralen gick då med på att skicka en ambulans men sa att det förmodligen skulle ta en timme.

Det skulle också ta nästan en timme innan en ambulans kom till platsen. När de kom fram till sjukhuset hade Jonas blivit helt medvetslös. Hans flickvän fick höra att om Jonas hade blivit medvetslös hemma och ingen hade varit där så hade han garanterat varit död vid det här laget. Hon fick också veta att han hade en bakterieinfektion med stafylokocker och att infektionen hade spridit sig till både hjärtat och hjärnan. De kunde se att hjärtat hade tagit stor skada. En av hjärtklaffarna var helt död.

I sex dagar var Jonas helt medvetslös. De höll igång honom med respirator och han svävade hela tiden mellan liv och död. Personalen på sjukhuset trodde inte att han skulle överleva och föreslog att hans bror skulle komma dit för att ta avsked. De kunde inte påbörja någon hjärtoperation så länge inte Jonas visade några tecken på att vara kontaktbar men den sjunde dagen började han göra det. Det bestämdes då direkt att man skulle genomföra operationen som gick ut på att byta ut två av Jonas hjärtklaffar.

Jonas opererades i förrgår. Han ligger fortfarande i respirator och är endast svagt kontaktbar. Går allt som det ska kommer man att stänga av respiratorn inom kort. Operationen gick bra men som läget ser ut just nu så kan ingen svara på om Jonas kommer att bli helt återställd. Hans flickvän har fått veta att det finns risk för bestående hjärnskador då stafylokockerna hade spridit sig till hjärnan.

 

Jonas heter egentligen något annat.