Suboxone får börja kopieras

Läkemedelsbolaget Reckitt Benckisers lukrativa stortjänare Suboxone är på väg att släppas fri på den amerikanska marknaden. Finansexperter beräknar att företaget kan komma förlora upp till 80% av vinsten från Suboxone till generiska kopior.

Det amerikanska läkemedelsverket FDA har gett två tillverkare (Amneal och Actavis) klartecken att börja producera lågkostnadsalternativ, trots försök från RB att stopa dem. Bl.a. uppgav man att deras nya patenterade film skulle vara mer barnsäker, något som FDA bestämt avfärdade.

Suboxone används som substitutionsbehandling för opiatberoende och innehåller de verksamma substanserna buprenorfin och naloxon.

Historien upprepar sig

Historien upprepar sig

Förra året drog RB in varumärket Subutex i Sverige efter att de påstått läkemedlet läckte för mycket till gatan, ett PR-knep för att få lite good will, samtidigt som de inte stod att förlora någonting eftersom patenten ändå var på väg att försvinna.

Historien upprepar sig. RB gör nu allt för att få läkare i USA att börja skriva ut deras nya patenterade Suboxonefilm (som smälter under tungan), istället för tabletterna.

Anmälda till Konkurrensverket

Dagen efter beslutet meddelade medier i USA att företaget anmälts till det amerkanska konkurrensverket (Federal Trade Commission) över deras kontroversiella försök att få läkarmyndigheterna att blockera de billigare kopiorna.

Det är inte första gången RB anklagas för att sätta sina egna vinstintressen före patienters hälsa.

Man har bl.a. tidigare bötfällts med miljontals av pund i Storbritannien för att ha missbrukat sin dominanta marknadsposition, då gällde det ett läkemedel mot halsbränna.

Här (PDF) kan du ladda ner och läsa beslutet från FDA.

Läs också:
Klargörande om att Subutex slutar säljas på den svenska marknaden

Pharma Gamesmanship in the Booming Business of Addiction Therapeutics: the Case of Suboxone