The Lancet varnar för epidemi av Hepatit C bland MSM

En artikel i vetenskapstidskriften The Lancet varnar för en kommande epidemi av Hepatit C bland brittiska män som har sex med män (MSM).

Sedan början på 2000-talet har över 550 fall av akut HCV (ej symptomfri) rapporterats bland HIV-positiva homosexuella. Runt åtta procent av alla HIV-positiva män uppskattas ha en saminfektion med Hepatit C, men experter varnar för att mörkertalet kan vara stort p.ga. stigma och skam.

Sedan 2011 har det t.ex. rapporterats över 3000 personer nya HIV-fall bland MSM i landet, varav 1300 enbart i London.

Fortfarande vet inte forskare varför just HCV ökar bland HIV-positiva, men det spekuleras om att en virusinfektion gör det lättare för andra typer av infektioner att spridas. Kombinationen av oskyddat sex, riskfylld konsumtion av droger, och många partners bidrar också.

Många tar droger som ecstasy, kokain, GBL, mefedron, ketamin i säkra doser, men en del på klubbscenen i London festar flera dagar i sträck dygnet runt. Metamfetaminanvändare är speciellt sårbara för Hepatit C och andra blodburna virus.

Det är heller inte nödvändigtvis de som injicerar som står för ökningen. Personer som röker eller snortar metamfetamin/mefedron och samtidigt delar verktyg står för en stor del av ökningen.

“Jag visste att alla jag hade sex med hade HIV, men när det gällde Hepatit C, brydde jag mig inte ens om att fråga.” Det är något som Owen Bowden-Jones, grundare av hjälpkliniken Club Drug Clinic, hör ofta.
Han varnar nu för ett kommande folkhälsoproblem och att resurserna för att hjälpa denna grupp är farligt otillräckliga.

Han vill se fortsatt informationspridning till högriskgrupper samt att alla med HIV snabbt måste få tillgång till antiretrovirala läkemedel och för att åtminstone ha en chans att bekämpa smittspridningen.

High-risk drug practices tighten grip on London gay scene finns att ladda ner här.

En artikel i vetenskapstidskriften The Lancet varnar för en kommande epidemi av Hepatit C bland brittiska män som har sex med män (MSM).

Sedan början på 2000-talet har över 550 fall av akut HCV (ej symptomfri) rapporterats bland HIV-positiva homosexuella. Runt åtta procent av alla HIV-positiva män uppskattas ha en saminfektion med Hepatit C, men experter varnar för att mörkertalet kan vara stort p.ga. stigma och skam.

Sedan 2011 har det t.ex. rapporterats över 3000 personer nya HIV-fall bland MSM i landet, varav 1300 enbart i London.

Fortfarande vet inte forskare varför just HCV ökar bland HIV-positiva, men det spekuleras om att en virusinfektion gör det lättare för andra typer av infektioner att spridas. Kombinationen av oskyddat sex, riskfylld konsumtion av droger, och många partners bidrar också.

Många tar droger som ecstasy, kokain, GBL, mefedron, ketamin i säkra doser, men en del på klubbscenen i London festar flera dagar i sträck dygnet runt. Metamfetaminanvändare är speciellt sårbara för Hepatit C och andra blodburna virus.

Det är heller inte nödvändigtvis de som injicerar som står för ökningen. Personer som röker eller snortar metamfetamin/mefedron och samtidigt delar verktyg står för en stor del av ökningen.

“Jag visste att alla jag hade sex med hade HIV, men när det gällde Hepatit C, brydde jag mig inte ens om att fråga.” Det är något som Owen Bowden-Jones, grundare av hjälpkliniken Club Drug Clinic, hör ofta.
Han varnar nu för ett kommande folkhälsoproblem och att resurserna för att hjälpa denna grupp är farligt otillräckliga.

Han vill se fortsatt informationspridning till högriskgrupper samt att alla med HIV snabbt måste få tillgång till antiretrovirala läkemedel och för att åtminstone ha en chans att bekämpa smittspridningen.

High-risk drug practices tighten grip on London gay scene finns att ladda ner här.

%d bloggare gillar detta: