Brittisk vice premiärminister efterlyser kunglig kommission om drogpolitik

Vice premiärminister Nick Clegg efterlyser en kunglig kommission om drogpolitik efter en kommitterapport rekommenderat just detta.

Vice premiärminister Nick Clegg efterlyser en kunglig kommission om drogpolitik efter en kommitterapport rekommenderat just detta.

“Min uppfattning är att vi har bedrivit kriget mot droger i nästan 40 år, och jag tror inte ens i min vildaste fantasi att det har fungerat,” säger Clegg.

Clegg, som representerar Liberaldemokraterna, sa till BBC att han vill bryta vad han kallar “tystnadens konspiration”, där politiker i regeringen vägrar att överväga alternativ till det så kallade kriget mot droger eftersom det är “alltför kontroversiellt”. USA som största exempel, som förövrigt satte den nya riktningen mot droganvändare på 60- talet (kriget mot droger). Som många länder sedan tagit efter.

The Home Office och Downing Street säger båda att det inte finns någon anledning till att se över Storbritanniens narkotikalagstiftning och påpekade att droganvändandet faller medan deltagare i behandling stiger.

Clegg nämnde att han vill att regeringen ska titta på systemet i Portugal där alla droger har avrkiminaliserats och även erfarenheterna av de amerikanska delstaterna Washington och Colorado där marijuana nyligen legaliseras för vuxna invånare.

“Om du är anti-droger, bör du vara pro-reform. Det är min åsikt”, sade han.

Clegg sa också att läkemedelsministern vid inrikesdepartementet, Jeremy Browne, kommer att skickas med en undersökningsgrupp för att titta på erfarenheterna i länder som “experimenterat” med avkriminalisering och legalisering.

%d bloggare gillar detta: