SVT/ABC mass-anmäls efter reportage om ” medicin-läckage”

I början av månaden sände SVT/ ABC flera inslag om att metadon och subutex läcker ut på svarta marknaden. Detta ska enligt reportaget bero på att preparaten säljs av patienter i substitutionsbehandling. Både patienter, anhöriga och personal inom beroendevården har reagerat på att ” ABC förmedlat en väldigt felvinklad och negativ bild till allmänheten” och reportagen har anmälts till granskningsnämnden för radio och tv och handlar om brist i saklighet och partiska programinslag.

I början av månaden sände SVT/ ABC flera inslag om att metadon och subutex läcker ut på svarta marknaden. Detta ska enligt reportaget bero på att preparaten säljs av patienter i substitutionsbehandling. Både patienter, anhöriga och personal inom beroendevården har reagerat på att ” ABC förmedlat en väldigt felvinklad och negativ bild till allmänheten” och reportagen har anmälts till granskningsnämnden för radio och tv och handlar om brist i saklighet och partiska programinslag.

Stockholms Brukarförening har anmält och riktar skarp kritik mot reportagen och speciellt mot det inslag där SVT erbjöds köpa Subutex av en patient. De anser att reportern, Anna Klara Bankel, inte följt SVT´s policy för dold kamera och att man använt sig av brottsprovokation då det var reportern som förde narkotikaaffären på tal.

-Det är enskilda patienter som säljer eller delar med sig av sin medicin och det händer även inom övriga sjukvården. Det kan inte skyllas på en specifik vårdform och att kalla det "läckage" misskrediterar och svartmålar underhållsbehandling i allmänhet, säger Christina Paulsrud, ordförande i Stockholms Brukarförening.

Enligt anmälan är reportaget inte opartiskt då man i huvudsak använt sig av källor som öppet tagit ställning för strikt kontroll och hårda krav på missbruksfrihet, i detta fall RNS, Riksförbundet Narkotikafritt Samhälle. Bland annat sitter den polis som uttalar sig i ett av inslagen i RNS styrelse.

Svenska Brukarföreningen-RIKS har också anmält och skriver:
”Det är högst besvärligt att Anna-Klara Bankel också gjorde ett reportage om ett lågtröskelboende i Västberga på ett högst oetisk sätt och med en känsla av självklarhet att man ska hysa negativa känslor för människor med alkohol och drogproblem för att det faktiskt fått ett ställe att bo på. Detta sammantaget gör att det råder stort tvivel på vad journalisten Anna-Klara Bankel uppsåt är och om det finns en agenda bakom”

I Anmälan påpekas även att det är mycket allvarligt att de människor som blivit uthängda inte fått komma till tals.
Anna-Klara Bankel vill inte kommentera anmälningarna utan hänvisar till Geronimo Åkerlund, ansvarig utgivare på SVT/ABC och han säger:
-Jag tycker så klart inte att vi gjort något fel.

Efter uppmaningar på Facebook , så är det nu många som själva anmäler inslagen.

Mimmi Lundin
Mimmi.Lundin@mail.com  

%d bloggare gillar detta: