Lästips: Diskmedelsjätten vann “knarkkriget”

Reckitt Benckiser gör sig av med sitt läkemedel Subutex, och tjänar miljoner på det, tack vare uppstickaren suboxone, som de hoppas ska ta över den svenska substiutitions marknaden, precis som den redan gjort i USA. Men hur ser egentligen sanningen ut?

“Suboxones betydelse för Reckitt Benckiser är stor. Bara i USA genererade medicinen intäkter på 8,7 miljarder kronor förra året. Flera beroendeläkare är därför övertygade om att företaget tog tillfället i akt när SVT började sända sina inslag om Subutex. Genom att sparka ut sin egen medicin slår man undan benen för kopiorna, till förmån för sin nya produkt.

– Det var ett väldigt grumligt uttalande de gick ut med. De hoppar på den negativa uppmärksamheten för att kunna sälja mer av Suboxone, säger Johan Kakko, psykiatriker och narkomanvårdsforskare.”

Läs hela artiklen hos Fokus.

Reckitt Benckiser gör sig av med sitt läkemedel Subutex, och tjänar miljoner på det, tack vare uppstickaren suboxone, som de hoppas ska ta över den svenska substiutitions marknaden, precis som den redan gjort i USA. Men hur ser egentligen sanningen ut?

“Suboxones betydelse för Reckitt Benckiser är stor. Bara i USA genererade medicinen intäkter på 8,7 miljarder kronor förra året. Flera beroendeläkare är därför övertygade om att företaget tog tillfället i akt när SVT började sända sina inslag om Subutex. Genom att sparka ut sin egen medicin slår man undan benen för kopiorna, till förmån för sin nya produkt.

– Det var ett väldigt grumligt uttalande de gick ut med. De hoppar på den negativa uppmärksamheten för att kunna sälja mer av Suboxone, säger Johan Kakko, psykiatriker och narkomanvårdsforskare.”

Läs hela artiklen hos Fokus.