Medicin till personer med adhd minskar risk för brott

Karolinska institutet har tillsamman med universitet i Oxford följt 25.000 svenskar i 4 olika register under en fyraårsperiod, de fann att brottsligheten hos de personer som fick medicin mot sin adhd minskade med hela 30%. Forskarna jämförde också deltagarna med sig själva, både med och utan medicinering. Resultatet kan nu få stor betydelse för kriminalvården.

Vi såg att under läkemedels­perioderna sjönk brottsligheten med drygt 30 procent hos båda könen. Det gällde alla typer av brott, både mindre allvarliga och våldsbrott. Att deltagarna jämförs med sig själva visar att sambanden inte beror på skillnader hos dem som tar läkemedel och dem som inte gör det, säger Paul Lichtenstein, professor i medicinsk epidemiologi och biostatistik vid Karolinska institutet.

Karolinska institutet har tillsamman med universitet i Oxford följt 25.000 svenskar i 4 olika register under en fyraårsperiod, de fann att brottsligheten hos de personer som fick medicin mot sin adhd minskade med hela 30%. Forskarna jämförde också deltagarna med sig själva, både med och utan medicinering. Resultatet kan nu få stor betydelse för kriminalvården.

Vi såg att under läkemedels­perioderna sjönk brottsligheten med drygt 30 procent hos båda könen. Det gällde alla typer av brott, både mindre allvarliga och våldsbrott. Att deltagarna jämförs med sig själva visar att sambanden inte beror på skillnader hos dem som tar läkemedel och dem som inte gör det, säger Paul Lichtenstein, professor i medicinsk epidemiologi och biostatistik vid Karolinska institutet.

Jonas, 39 år, har varit grovt kriminell i mer än 15 år, för honom förändrade adhd medicinen hans liv, under en fängelse vistelse gjorde han en utredning och fick rätt till medicinen.

– Det var en lättnad att få en dia­gnos. Jag fick en förklaring till varför jag hade agerat som jag gjort under hela mitt liv. Jag var extremt impulsiv och tänkte aldrig på konsekvenserna. Om någon tutade åt mig i trafiken stannade jag bilen och slog in den andres framruta med järnrör. I dag sitter jag kvar med händerna på ratten. Jag hinner tänka efter, säger han.

Jonas tog en universitets examen under sin senaste fängelse vistelse och jobbar nu som revisor i norra sverige.

Medicinen är ett verktyg som gör det möjligt för mig att få rutiner, jobba och leva ett normalt liv med min sambo. Det har jag alltid drömt om. Man måste vara motiverad för att vara mottaglig för behandlingen, säger han.

Visst finns det biverkningar, men professor Paul Lichtenstein menar att man måste väga risk mot nytta i varje enskilt fall.

Läkemedel kan skydda de unga mot att göra impulshandlingar som de får ångra hela livet, säger han

Nedanför kan du se en intervju med ordförande Berne Stålenkrantz som kommenterar resultaten.

%d bloggare gillar detta: