Kapplöpning till marknaden för läkemedel mot hepatit C

Den 13: e November i år avslutades konferensen ”Annual meeting of the American Association for the study of liver diseases” i boston, USA. Där deltog flera ledande läkemedelsföretag och presenterade sina framsteg i utvecklingen mot hepatit C.

Det vara bara ett år sedan det lilla biotech- bolaget Pharmasset offentliggjorde PSI- 7977(sofobuvir). Som till skillnad från sina föregångare inte behövde kombineras med intereron, upptäckten var en sensation. Projektet köptes snabbt upp av läkemedelsjätten Gilead som tog det vidare till fas 3, där det är bäst i klassen: I en tolv veckor lång studie med 25 patienter försvann viruset helt ur blodet hos samtliga patienter. Tätt efter Gilead ligger läkemedelskandidater från BMS och Abbott som hade full effekt hos 98 respektive 97 procent av patienterna i liknande studier.

– Trenden är absolut interferonfribehandling, jag tror att de inom några år kommer ett paradigmskifte där de flesta patienter kommer att ha fler behandlingsalternativ att välja på. Under nästa år kommer det att visa sig hur bra de olika kandidaterna håller i stora fas III-studier som innefattar patienter med sämre leverstatus, säger Rein Piir, ekonomichef och talesperson på Medivir.

Medivirs presentation av fördjupade data från bland annat en säkerhetsstudie på leversjuka patienter fick inte lika mycket uppmärksamhet som Gilead.

– Vi fick mycket positiv feedback på våra resultat men de hamnade lite i bakvattnet på grund av mediacirkusen runt Gilead. Precis som Abbott har de har en otroligt aggressiv positioneringsstrategi där de redan nu talar om hur stor del av marknaden de kommer äga, något som också visade sig på vår aktiekurs i början på veckan, säger han.

Medivir räknar med att nå marknaden med sin trippelkombination simeprevir, ribavirin och interferon vid årsskiftet 2013/2014 men har även interferonfria studier på gång.

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *