Hur kan du vara så säker, Kjellin?

Denna insändare är också publicerad i tidningen Hela Hälsingland.

 

Svar till Margareta B Kjellin (7/11).

Först av allt vill jag bara säga, vilken tur för dig som har sluppit den sjukdom som narkomani faktiskt är.

Och du kan inte heller ha någon anhörig som har lidit och dött i denna sjukdom.

Trodde i min enfald att riksdagsledamöter hade större kompetens och utbildning än så här. Och empati verkar du helt sakna!

För mig har denna medicin (som det faktiskt är) inneburit att jag fått ett liv, en bostad, ett jobb. Mina barn har fått tillbaka sin mamma.

Jag vet med all säkerhet att utan programmet och medicinen har jag inte levt i dag.

Denna insändare är också publicerad i tidningen Hela Hälsingland.

 

Svar till Margareta B Kjellin (7/11).

Först av allt vill jag bara säga, vilken tur för dig som har sluppit den sjukdom som narkomani faktiskt är.

Och du kan inte heller ha någon anhörig som har lidit och dött i denna sjukdom.

Trodde i min enfald att riksdagsledamöter hade större kompetens och utbildning än så här. Och empati verkar du helt sakna!

För mig har denna medicin (som det faktiskt är) inneburit att jag fått ett liv, en bostad, ett jobb. Mina barn har fått tillbaka sin mamma.

Jag vet med all säkerhet att utan programmet och medicinen har jag inte levt i dag.

Jag har ett nästan 25-årigt missbruk bakom mig, varav de sista tio åren var väldigt destruktiva med bostadslöshet, överdoser och ett kriminellt leverne och som kvinna var jag naturligtvis också extra utsatt.

Vet du egentligen hur svårt det är att få komma med i ett substitutionsprogram? Vet du att människor dör i väntan på medicin? Jag har nyligen mist min allra bästa vän. Hon dog i väntan på medicinen.

Det är inte bara att få medicinen, utan det ska utredas och lämnas en massa urinprov bland annat för att man helt enkelt måste vara “ren” för att över huvud taget få påbörja en substitutionsbehandling LAB (läkemedelsassisterad behandling).

Och det är naturligtvis inte det enklaste för en narkoman med ett tungt beroende.

Du får även hämta din medicin och ta den under bevakning varje morgon i minst sex månader.

Det är kontinuerliga urinprov, det innebär att du kissar i en mugg inför en sjuksköterska på mottagningen.

Vid minsta lilla sidointag åker du oftast ut ur programmet.

Det är även krav på ett man ska ha sysselsättning.

Du skriver att du ställer dig kritisk till den här behandlingsformen. Du skriver att det har en liknande effekt som morfin/heroin. Att statligt knark också är knark.

Det gör mig så förtvivlad, för du vet ju ingenting. Förstår du inte hur många liv denna behandlingsmetod räddar?

De flesta av mina barndomsvänner som jag började droga med, är döda nu, men vi som överlevt lever tack vare den här behandlingsmetoden! Det finns många som inte klarar av ett liv utan stöd av medicin.

Ska man då ta bort morfin för smärtpatienter, för det klassas som narkotika. Eller adhd-medicin till dem som lider av adhd, ångestdämpande till dem som lider av ångest?

Ja, man kanske får skicka ut alla missbrukare på en egen ö tills de självdör eller hur hade du tänkt att man skulle lösa problemet? Vet du egentligen hur mycket pengar och framför allt liv, man räddar genom LAB, hur mycket forskning som stöder denna metod? Jag tror inte det.

Jag har bara ett råd att ge: läs på hur det fungerar.

Mitt mål är nu att inte gå på behandlingen hela livet utan är först och främst tacksam över att jag har ett mål över huvud taget. Det är att bygga på min grund, att stå stadigt och det vet jag att den här behandlingen ger.

Nykter och avgiftad patient