Kriminalisering av droger gör så att HIV/ AIDS pandemin blir än mer svårstoppad

Kriminalisering av droger gör så att HIV/ AIDS pandemin blir än mer svårstoppad. Detta och mycket annat har 6 tidigare presidenter och andra världsledare blivit ense om att ta upp under World AIDS Conference som ska hållas i Washington 22- 27 juli.

Global Commission uppmanar också att avkriminalisering av droger, rena verktyg, sprutrum och receptbelagt heroin skulle sänka antalet nysmittade drastiskt. Vissa länder har helt eliminerat drog relaterade HIV överföringar, men kriget mot droger i till exempel USA, Ryssland, Thailand och Kina skördar många onödiga AIDS relaterade dödsfall varje år.

Den 26 juni släppte Global Commission en banbrytande rapport vid en presskonferens i London, som följdes upp av en världsomfattande telekonferens. Rapporten fördömer kriget mot droger som ett misslyckande och rekommenderar omedelbara reformer mot det globala drogförbudet för att stoppa vidare spridning av HIV och andra drogrelaterade sjukdomar.

Kriminalisering av droger gör så att HIV/ AIDS pandemin blir än mer svårstoppad. Detta och mycket annat har 6 tidigare presidenter och andra världsledare blivit ense om att ta upp under World AIDS Conference som ska hållas i Washington 22- 27 juli.

Global Commission uppmanar också att avkriminalisering av droger, rena verktyg, sprutrum och receptbelagt heroin skulle sänka antalet nysmittade drastiskt. Vissa länder har helt eliminerat drog relaterade HIV överföringar, men kriget mot droger i till exempel USA, Ryssland, Thailand och Kina skördar många onödiga AIDS relaterade dödsfall varje år.

Den 26 juni släppte Global Commission en banbrytande rapport vid en presskonferens i London, som följdes upp av en världsomfattande telekonferens. Rapporten fördömer kriget mot droger som ett misslyckande och rekommenderar omedelbara reformer mot det globala drogförbudet för att stoppa vidare spridning av HIV och andra drogrelaterade sjukdomar.

I länder som Australien, Portugal och Schweiz, där drogberoende behandlas som en hälsofråga, har man nästan eliminerat HIV- infektioner bland människor som använder droger.

Över hela världen har forskning visat på att den repressiva narkotikalagstiftningen tvingar drog användare bort från den offentliga hälso- och sjukvården, och att de istället använder droger i dolda miljöer där hiv risken är betydligt påtagligare.

Rapporten släpptes drygt en månad innan den internationella AIDS- konferensen, världens största samling av hiv/ aids experter, som kommer att hållas i USA för första gången på 22 år mellan 22-27 juli, i Washington DC.

Läs hela artikeln här

%d bloggare gillar detta: