HRIs (f.d IHRA) nya rapport kritiserar Sveriges ekonomiska bidrag till utländska “fångläger” för narkomaner

Maria Larsson, ansvarig för Sveriges narkotikapolitik, menar att hennes kritiker inte verkar kunna inkludera tanken att man kan hålla en väldigt prohibitiv hållning vad gäller droger men ändå ha en human inställning till brukares situation och vårdbehov. Men enligt Harm Reduction Internationals (HRI) nya rapport ”Partners in Crime” beskrivs situationen annorlunda, att Sverige är delaktig i kränkningar av de mänskliga rättigheterna. Bland annat har Sverige varit med och sponsrat “fångläger” i Laos på Vietnam. Som rapporten konstaterar tycks FN fungera som en slags pengatvätt för stater och regimer som ägnar sig åt brott mot de mänskliga rättigheterna.

”Millions of dollars in international aid for drug enforcement is spent in countries with extremely poor human rights records and with little or no accountability for the resulting abuses, according to a new investigative report carried out by the UK-based drugs and human rights organisation, Harm Reduction International.”

Sveriges regering hade idag en presskonferens angående en nylansering av webplatsen manskligarattigheter.se. Där passade Carl Bildt och Gunilla Larsson även på att presentera 44 nya rapporten om mänskliga rättigheter i EUs grannskaps länder, Östeuropa, Balkan, Centralasien, Nordafrika och Mellanöstern

Det kanske vore på sin plats att den svenska regeringen, som värnar om mänskliga rättigheter, även kommenterar HRI:s rapport.

Ladda ner rapporten via denna hemsida
Läs expressens artikel här