HIV-preventiv grupp internetblockerad i Ryssland för diskussion om metadon

Rysslands knarkbekämpningsmyndighet har beordrat blockering av en hemsida som tillhör en organisation som arbetar med HIV-prevention. Anledningen är att man diskuterar substitutionsläkemedlet metadon på sajten.

Moskva-avdelningen av Federal Drug Control Service menar att Andrey Rylkov Foundation, som förespråkar en hälso-baserad narkotikapolitik och är kritisk till landets metadonförbud, “sprider drogpropaganda och publicerar information om dess distribution.”

Sajten har bl.a. publicerat flera studier som visar att metadon reducerar risken att smittas med HIV men också bidrar till att redan smittade stannar kvar längre i program med antiretrovirala läkemedel.

Rysslands knarkbekämpningsmyndighet har beordrat blockering av en hemsida som tillhör en organisation som arbetar med HIV-prevention. Anledningen är att man diskuterar substitutionsläkemedlet metadon på sajten.

Moskva-avdelningen av Federal Drug Control Service menar att Andrey Rylkov Foundation, som förespråkar en hälso-baserad narkotikapolitik och är kritisk till landets metadonförbud, “sprider drogpropaganda och publicerar information om dess distribution.”

Sajten har bl.a. publicerat flera studier som visar att metadon reducerar risken att smittas med HIV men också bidrar till att redan smittade stannar kvar längre i program med antiretrovirala läkemedel.

Metadon, vilket VHO klassar som en livsviktig medicin för behandling av opiatberoende, är olaglig i Ryssland.

Blockeringen kritiseras av pro-demokratiska grupper, inklusive HRW, HRI, The Canadian HIV/AIDS Legal Network och Article 19, som en allvarlig attack mot yttrandefriheten i landet.

2006 tvingade den ryska regeringen en annan liknande sajt att stänga ner. Det handlade då om en sajt av läkaren Vladimir Mendelevich, som också innehöll information om metadon.

Ryssland har idag ca en miljon HIV-positiva människor och står inför en växande HIV-epidemi.

%d bloggare gillar detta: