Finlandsresan och A-klinikens seminarium

PÅ SEMINARIUM MED SBF I HELSINGFORS

Resan till Finland från Umeå tog några timmar med planbyte på Arlanda men mottagningen i Finland var förstklassig – Mika Mikkonen (jobbar på A-Kliniken) körde oss till hotellet där vi träffade Sami (Ordförande för Finska Brukarföreningen – Lumme RY) senare bjöd de oss på en trevlig middag.

PÅ SEMINARIUM MED SBF I HELSINGFORS

Resan till Finland från Umeå tog några timmar med planbyte på Arlanda men mottagningen i Finland var förstklassig – Mika Mikkonen (jobbar på A-Kliniken) körde oss till hotellet där vi träffade Sami (Ordförande för Finska Brukarföreningen – Lumme RY) senare bjöd de oss på en trevlig middag.

Nästa dag började vi kl 08:30, och resten av dagen var fullproppad med föreläsningar, bland annat beskrev vi – Berne å jag hur läget är för brukarföreningarna i Sverige. Berne beskrev problemet med att inte själva äga frågorna över våra egna liv, att andra talar om oss. Han fick dra sin story på Svenska å det blev översatt till finska av en tolk, hans presentation tog 30 min. Jag som kan finska talade om hur det är att starta upp en lokalförening i Umeå sedan fick jag frågor om det var svårt att få igång en brukarförening i en så liten stad som Umeå. Jag svarade ärligt att det är skitsvårt!!!!!! Vi har fått i hop en styrelse och där är vi nu, men vi utvecklas sakta men säkert…….

Det är intressant att vara på seminarium, men det är segt å ibland lite tråkigt. Men när presentatörerna berättar så får man inblick i och bra info som man sedan kan använda i olika sammanhang.

Tänkte på vår eminente Berne som flyger å far jorden runt på olika seminarier mm…. att hur orkar han? Själv var jag helt slut i huvet efter två dar hur ska då han må efter 10 seminarier per år? Så jag kan inte annat än lyfta på hatten å hoppas att han orkar ett tag till?!

Våra finska vänner hade ett bra arrangemang med många nationella å internationella gäster så sammantaget så blir mitt betyg: “3,5 rena sprutor” av 5. Men jag märkte att dom är ljusår före oss genom det sprututbyte som finns i ca: 50 städer/orter runt om i Finland där brukarna bland annat är involverade i verksamheten, och en del av mina kamrater har faktisktr lön. Skulle kunna lovorda A-Klinikka mycket mer men fortsättning följer……

Solidaritet Kari Leikko Ordförande UBF

%d bloggare gillar detta: