Historisk klandring av tidning för hat mot brukare

Pressombudsmannen på Irland har fällt en artikel i Irish Independent som kallade brukare av narkotiska preparat för bl.a. “värdelösa avskum.”

Det var en koalition av organisationer som anmälde tidningen och författaren till krönikan, Ian O’Doherty, efter publicering. Artikeln, som handlar om att man erbjuder narkomaner pengar för att låta sig steriliseras, beskriver människor som “ohyra som förtjänade att dö.”

I en av de första fällningarna av sitt slag i världen fann ombudsmannen att artikeln, publicerad 18:e februari, var sannolik att skapa anstöt och orsaka hat mot individer eller grupper beroende av narkotika.

Pressombudsmannen på Irland har fällt en artikel i Irish Independent som kallade brukare av narkotiska preparat för bl.a. “värdelösa avskum.”

Det var en koalition av organisationer som anmälde tidningen och författaren till krönikan, Ian O’Doherty, efter publicering. Artikeln, som handlar om att man erbjuder narkomaner pengar för att låta sig steriliseras, beskriver människor som “ohyra som förtjänade att dö.”

I en av de första fällningarna av sitt slag i världen fann ombudsmannen att artikeln, publicerad 18:e februari, var sannolik att skapa anstöt och orsaka hat mot individer eller grupper beroende av narkotika.

Artikeln bröt mot landets etikregler rörande dagstidningar och magasin, speciellt paragrafen om fördomar som hanterar sjukdomar och handikapp.

Bakom anmälan stod bl.a. Harm Reduction International, Irish Needle Exchange Forum och CityWide Drugs Crisis Campaign, plus 30 andra irländska organisationer och personer.

Beslutet representerar en av de första gångerna som narkomaner blivit identifierade av en granskningsmyndighet som en identifierbar grupp, berättigad till skydd mot hatfyllda attacker och hets mot folkgrupp i pressen.

%d bloggare gillar detta: