Polisinsatser mot droghandeln ökar våldet

En ny studie publicerad i International Journal of Drug Policy visar, till forskarnas stora förvåning, att polisinsatser ökar istället för att minska våldet i droghandeln.

Man studerade 15 undersökningar i Nordamerika och Australien och kom fram till att ju flera polisiära ansträngningar som görs för att bekämpa drogligor, desto mer våld och ökning av antalet mord, resulterar de i.

Slutsatsen, skriver man, är att politikerna måste hitta ett alternativt sätt att kontrollera droghandeln på om våldet inom droghanteringsleden ska kunna minskas.

Studien presenteras bl.a. på den pågående International Harm Reduction Associations konferens i Beirut, Libanon.

Läs också vad BBCs Mark Easton skriver om studien.

Läs också vad BBCs Mark Easton skriver om studien.