M i Stockholm fortsätter säga nej till sprututbyte

Den 30 mars beslutade den moderata fullmäktigegruppen i Stockholms kommunfullmäktige att säga nej till förfrågan att tillsammans med Stockholms läns landsting införa ett sprututbytesprogram på försök. 

De anger tre skäl till sitt motstånd. Det saknas bevis för att sprututbytesprogram minskar smittspridning, de känner en oro för hur tryggheten bland stockholmarna kommer påverkas om kontrollen av sprutor inte fungerar och att man hellre vill satsa pengar på att förhindra unga att hamna i missbruk.

I DN säger socialborgarrådet Anna König Jerlmyr att “lokalen där sprutbytet sker kan bli en central för langning och att vi är orolig för det stora antalet sprutor i närheten av barn.”

Den 30 mars beslutade den moderata fullmäktigegruppen i Stockholms kommunfullmäktige att säga nej till förfrågan att tillsammans med Stockholms läns landsting införa ett sprututbytesprogram på försök. 

De anger tre skäl till sitt motstånd. Det saknas bevis för att sprututbytesprogram minskar smittspridning, de känner en oro för hur tryggheten bland stockholmarna kommer påverkas om kontrollen av sprutor inte fungerar och att man hellre vill satsa pengar på att förhindra unga att hamna i missbruk.

I DN säger socialborgarrådet Anna König Jerlmyr att “lokalen där sprutbytet sker kan bli en central för langning och att vi är orolig för det stora antalet sprutor i närheten av barn.”

Men både WHO, FN, EU:s narkotikaorgan, Internationella röda korset, Världsbanken samt generaldirektörerna för Socialstyrelsen, Smittskyddsinstitutet och Folkhälsoinstitutet rekommenderar sprutbyte. Anna König Jerlmyr menar att det inte räcker.

Frågan har varit på en bred remiss i staden och beslut i Stockholm stads kommunfullmäktige väntas under våren. Alla andra partiet säger ja och förslaget kommer med all sannolikhet att gå igenom ändå.

Sprututbytet ska både studeras och utvärderas under testperioden.

Bloggar om nyheten:

 

%d bloggare gillar detta: