Substitutionsbehandling räddar människoliv

Enligt en färsk undersökning från Finland räddar substitutionsbehandling via en lättillgänglig öppenvård människors liv.

Undersökningen, som gjordes i samarbete av forskare vid Helsingfors universitet och Institutet för hälsa och välfärd, visar att läkemedel som metadon och subutex förebygger dödsfall och förbättrar livskvaliteten bland narkotikaberoende.

I undersökningen deltog 30 opiatberoende Subutexanvändare i Kotka. De som fick substitutionsbehandling hölls vid liv under den treåriga observationstiden. Deras narkotikamissbruk, kriminalitet och depressioner minskade klart.

Enligt en färsk undersökning från Finland räddar substitutionsbehandling via en lättillgänglig öppenvård människors liv.

Undersökningen, som gjordes i samarbete av forskare vid Helsingfors universitet och Institutet för hälsa och välfärd, visar att läkemedel som metadon och subutex förebygger dödsfall och förbättrar livskvaliteten bland narkotikaberoende.

I undersökningen deltog 30 opiatberoende Subutexanvändare i Kotka. De som fick substitutionsbehandling hölls vid liv under den treåriga observationstiden. Deras narkotikamissbruk, kriminalitet och depressioner minskade klart.

Som jämförelsegrupp användes en grupp på 30 intravenösa missbrukare, som var klienter hos hälsorådgivningen Vinkki i Helsingfors.

Av dem dog fyra en tidig död under de tre åren. På grund av svårigheterna att få substitutionsbehandling i Helsingfors var det bara sex av dem som kom med i ett officiellt program för substitutionsbehandling.

Metadon är ett av världens mest forskade läkemedel och varje gång kommer man fram till samma sak.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , .

%d bloggare gillar detta: