Debattartikel av SBF: Skandalen i Mora

Debattartikel angående Skandalen i Mora, som vi berättade om i förra veckan.

Fallet rör en brukare som nekades effektiv smärtlindring då läkare skrev i Mickes journal att han får nöja sig med Paracetamol.

Debattartikel angående Skandalen i Mora, som vi berättade om i förra veckan.

Fallet rör en brukare som nekades effektiv smärtlindring då läkare skrev i Mickes journal att han får nöja sig med Paracetamol.


Skandalen i Mora

Första trodde vi inte våra ögon när vi läste om ännu ett övergrepp på våra kamrater, men snart förstod vi att det vi läste var sant. Micke i Mora hade nekats smärtling för han ”var en gammal knarkare”.

Micke hade skadat handen när han täljde med en kniv. När han kom in på akutmottagningen med stigande feber och smärta skrev läkaren i  journalen: ”Ingen smärtlindring förutom Paracetamol. Om krångel på avdelning får han helt enkelt gå hem.”

Mickes goda man och släktingar griper till slut in och begär att sjukvården gör något. Och till slut får han den hjälp han skulle haft från början.

Vad går igenom dessa människors huvuden när en patient ligger och skriker i smärta p.g.a. deras handlande?  Var finns deras medmänsklighet? Att värna om de svaga och utsatta verkar inte gälla när det kommer till narkomaner.

Det hela påminner om hur döende cancerpatienter låg och skrek på sina avdelningar för att personalen inte vågade ge dem tillräckligt med opiater då de kunde då bli ”beroende”. Detta hände på 80-talet då den värsta antiknark-hysterin pågick. Historien upprepar sig.

Vi på SBF arbetar dagligen med fall där våra kamrater diskrimineras och utsätts för våld. Detta är något som ofta drabbar småstäder där personal inte vågar säga ifrån när något liknande inträffar. Storstäderna är bättre, men vi har en lång kamp framför oss.

Vad är så svårt att fatta att sjukvården ska bota och lindra, inte agera polis. Vill du som läser detta verkligen leva i en värld där syrror och läkare inte agerar efter läkaretiken, utan ringer till polisen för att kolla om du har ett brottsregister?

Rätten till sjukvård är en mänsklig rättighet som bl.a. är nedskriven i Europarådets European Social Charter. Om vi skulle räkna upp antal konventioner som Sverige bröt emot i detta fall skulle vi behöva flera A4-sidor.

Det är inte bara diskriminering mot etniska eller sexuella minoriteter vi som ett samhälle bör motverka. Vi bör även göra allt vi kan för att få ett stopp på personer som diskriminerar andra människor för sitt drogintag.

Många som läser detta tänker säkert att vad spelar det för roll hur sjukvården behandlar någon som Micke? Har han inte sig själv att skylla? Än en gång dras alla med beroendeproblem över en kam och behandlas som grupp istället för individer.

Frågan man istället bör fråga sig är, förlorar vi inte något viktigt  som nation när vi behandlar människor på det här sättet?

Vi planerar att anmäla hela förfarandet till EUs högsta organ. Kampen fortsätter.

Redaktion på Svenska Brukarföreningen

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , .

%d bloggare gillar detta: