Droganvändare har inte sig själva att skylla

Det behövs en attitydsförändring hos allmänheten för att reducera den stigma som riktas mot beroendesjuka människor. Det anser den brittiska tankesmedjan UK Drug Policy Commission som utreder olika aspekter inom drogfrågor.

Heroinanvändare bör t.ex. inte kallas för pundare eller beroende eftersom sådana benämningar gör det svårare för dem att sluta. Termen används ofta av kvällstidningar i en förnedrande eller nedsättandesammanhang.

Den attityd droganvändare möts av i dag är lika skadlig som de attityder som homosexuella och människor med mentala sjukdomar möttes av för 30 år sedan, enligt tankesmedjan.

Undersökningar visar att allmänheten betraktar ofta droganvändare som farliga, oförutsägbara och har sig själva att skylla för sin situation.

Det behövs en attitydsförändring hos allmänheten för att reducera den stigma som riktas mot beroendesjuka människor. Det anser den brittiska tankesmedjan UK Drug Policy Commission som utreder olika aspekter inom drogfrågor.

Heroinanvändare bör t.ex. inte kallas för pundare eller beroende eftersom sådana benämningar gör det svårare för dem att sluta. Termen används ofta av kvällstidningar i en förnedrande eller nedsättandesammanhang.

Den attityd droganvändare möts av i dag är lika skadlig som de attityder som homosexuella och människor med mentala sjukdomar möttes av för 30 år sedan, enligt tankesmedjan.

Undersökningar visar att allmänheten betraktar ofta droganvändare som farliga, oförutsägbara och har sig själva att skylla för sin situation.

Allmänheten förstår inte heller hur svårt det är för exempelvis heroinmissbrukare att sluta med drogen. De tror istället att folk kan sluta hur enkelt som helst.

Förhoppningen är att få folk att förstå hur beroendet skapas genom en blandning av genetik, nervkemi och uppväxtmiljö.

Uppdatering. En uppföljning från samma organisation, publicerad 16 december, visar att utbredd stigma är ett stort hinder mot att personer uppsöker vård. Rapporten visar också att media fortfarande använder negativa ord för att beskriva användare, såsom usel, värdelös, hopplös, smutsig, eländig och ond.

Pingat hos Intressant. Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , .