Rekordmånga missbrukare tvångsvårdas i Värnamo

Antalet fall av tvångsvård av missbrukare har ökat markant i Värnamo kommun under 2010, skriver Nyheter SR Jönköping.

Hittills i år har det beslutats om åtta fall av LVM (Lagen om vård av missbrukare). I fjol var inga fall aktuella. I exempelvis Gislaveds och Habos kommuner finns just nu inga LVM-ärenden medan Eksjö har två.

Tvångsvård är dyrt och kostnaden får kommunen stå för.
– Vuxensektionens budget kommer definitivt att spräckas. Det är viktigt att komma ihåg att LVM-vården är kostsam. Trots att den subventioneras till stor del av staten kostar det ändå runt än 2500 kronor per dygn, säger Lars Hummer, chef för vuxensektionen inom medborgarförvaltningen i Värnamo kommun som ansvarar för missbrukarvården.

Många anser tvångsvård är ett övergrepp på den personliga integriteten och ineffektiv då personen ofta saknar motivation.

Antalet fall av tvångsvård av missbrukare har ökat markant i Värnamo kommun under 2010, skriver Nyheter SR Jönköping.

Hittills i år har det beslutats om åtta fall av LVM (Lagen om vård av missbrukare). I fjol var inga fall aktuella. I exempelvis Gislaveds och Habos kommuner finns just nu inga LVM-ärenden medan Eksjö har två.

Tvångsvård är dyrt och kostnaden får kommunen stå för.
– Vuxensektionens budget kommer definitivt att spräckas. Det är viktigt att komma ihåg att LVM-vården är kostsam. Trots att den subventioneras till stor del av staten kostar det ändå runt än 2500 kronor per dygn, säger Lars Hummer, chef för vuxensektionen inom medborgarförvaltningen i Värnamo kommun som ansvarar för missbrukarvården.

Många anser tvångsvård är ett övergrepp på den personliga integriteten och ineffektiv då personen ofta saknar motivation.

Vad den dramatiska ökningen beror på är i nuläget inte klart.

Pingat hos Intressant. Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , .

%d bloggare gillar detta: