Blodsmitta vanligt inom Kriminalvården

Blodsmittor är vanliga inom kriminalvården. Många av häktade eller fängelsedömda har missbrukat droger eller alkohol. Var femte omhändertagen inom kriminalvården har haft hepatit B och var fjärde bär på hepatit C-smitta.

Åtta av tio aktiva injektionsmissbrukare i Stockholm har varit häktade och/eller suttit i fängelse. Att flertalet har hepatit C och omkring en procent är kroniska hepatit B-bärare, visar att blodsmittor är vanliga inom kriminalvården.

Det lär även finnas ett stort mörkertal av smittade inom kriminalvården, varnar Smittskyddsinstitutet.

Blodsmittor är vanliga inom kriminalvården. Många av häktade eller fängelsedömda har missbrukat droger eller alkohol. Var femte omhändertagen inom kriminalvården har haft hepatit B och var fjärde bär på hepatit C-smitta.

Åtta av tio aktiva injektionsmissbrukare i Stockholm har varit häktade och/eller suttit i fängelse. Att flertalet har hepatit C och omkring en procent är kroniska hepatit B-bärare, visar att blodsmittor är vanliga inom kriminalvården.

Det lär även finnas ett stort mörkertal av smittade inom kriminalvården, varnar Smittskyddsinstitutet.

Smittskyddsinstitutet (SMI) inleder under 2010 ett samarbete med Kriminalvården (KV) och Rättsmedicinalverket (RMV) för att försöka identifiera eventuella mörkertal och smittspridningar av blodsmitta och tbc på anstalter och häkten.

Läs mer på denna länk.

Pingat hos Intressant. Läs även andra bloggares åsikter om , , , , .

%d bloggare gillar detta: