Australien: Grupp vill införa sprututbytesprogram på anstalter

Fängelser i Australien är en stor smittkälla för nya blodburna infektioner. Nu vill en organisation som arbetar för skadereducering införa kontrollerade sprututbytesprogram för intagna.

Förbud att inneha sprutor och nålar på anstalter har misslyckats,  menar ANEX (Association for Prevention and Harm Reduction Programs Australia).

Droganvändande fångar delar rutinmässigt smutsiga sprutor vilket leder till att smittor snabbt sprids bland övriga fångar, för att inte nämna risken för fångens närmaste anhöriga när han/hon släpps ut.

Anex vill istället se att landet följer nationer på andra sidan havet som introducerat NSP (Needle and Syringe Programs) i fängelsemiljöer.

Statistik visar att 40% av intagna injicerat droger inuti fängelse.

Forskning visar att NSP stoppar nya infektioner och gör anstalter säkrare för alla – inklusive fångvårdare.

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *