Fallbeskrivning från 2007 – Socialsekreterare misshandlar och riskerar livet på sin klient

Denna text publicerades första på Berne Stålenkrantz gamla blogg 2007-09-12.

 

Kvinna 36, ensamstående. För drygt ett år sedan kom hon hem från en kortare vistelse på ett så kallat behandlingshem. Hon hade varit där för att kunna sluta med sitt problematiska bruk. Väl hemma kom hon överens med sin Socialsekreterare om att det skulle löna sig för henne att vara ärlig och uppriktig.

Hon fick en försökslägenhet.
Ett par månader senare på ett möte med Sociala så får hon frågan: hur mår du min vän?
– Förra veckan mådde jag pyton och därför köpte jag två Stesolid!

Denna text publicerades första på Berne Stålenkrantz gamla blogg 2007-09-12.

 

Kvinna 36, ensamstående. För drygt ett år sedan kom hon hem från en kortare vistelse på ett så kallat behandlingshem. Hon hade varit där för att kunna sluta med sitt problematiska bruk. Väl hemma kom hon överens med sin Socialsekreterare om att det skulle löna sig för henne att vara ärlig och uppriktig.

Hon fick en försökslägenhet.
Ett par månader senare på ett möte med Sociala så får hon frågan: hur mår du min vän?
– Förra veckan mådde jag pyton och därför köpte jag två Stesolid!

Hon och Soc hade ju bestämt att det skulle löna sig att vara ärlig. På eftermiddagen samma dag då hon kom hem så fick hon inte in nyckeln i låset, hon trodde att det blivit manipulerat. Hon ringer till Soc.

Vad tror ni hon fick höra! Belive it or not… SOCIALSEKRETERAREN HADE BYTT UT LÅSET! Ett halvår senare ber hon Sociala om en social utredning för en Subutexbehandling varvid dom säger NEJ! anledningen var att det hade gått så bra för henne, hon hade ju knappt inte haft några återfall! Man häpnar….

Nu åtta månader senare begär hon hjälp igen, denna gång vill hon få en Metadonbehandling, vad händer nu! Håll i er, Socialsekreteraren säger: Du måste från och med nu och två månader framåt ta Heroin så att du lämnar positiva urinprover……..Sociala uppmanar sin klient till att begå narkotikabrott, tror ni Soc tar ngt ansvar ifall hon hamnar i fängelse eller ytterst DÖR i en överdos, självfallet inte, dom anser säkert att hon får skylla sig själv.

När jag fick reda på hennes ärende så flög faktiskt min kaffekopp rakt in i väggen med en stor brun fläck som jag fick stå och gnugga bort, det är faan i mig NOG NU! Hon vågar inte anmäla Socialtjänsten då hon tror att dom då kommer försvåra ytterligare för henne. Inget kan nu bli värre.

Hennes mamma har ringt till den lokala FMN avdelningen där dom bor (i en förort till Stockholm) för att få råd! Gissa vad dom svarade: Din dotter måste ta eget ansvar och dom fulla konsekvenserna av sitt handlande, innan hon gör det så är hon inte mogen för en drogfri behandling, Substitutionsbehandling är inget alternativ. FMN vill ha Ju hem sina ungar drogfria, att risken att dö i en överdos är 64 ggr högre jämfört med normalbefolkningen är väl inget dom bryr sig om, diabetiker en på två.

Ni kanske inte tror på denna historia, men den är väl för bra för att vara påhittad.

Upp till kamp, skilj på prevention, kamp mot organiserad brottslighet och harm reduction.

 

%d bloggare gillar detta: